Han har fjorten titler og en viktig rekord

Ingen over. Ingen ved siden. Marcus er vår ubestridte mester.

I 2001 tok Marcus Dons sitt første klubbmesterskap, som junior. Nå har han totalt 14 klubbmestertitler i bagen – etter at han vant herreklassen i mesterskapet i august ifjor (2021), med henholdsvis 78 og 74 slag på de to rundene.

Der ligger altså lista, alle dere som tenker på å utfordre Dons.

Under første runde av klubbmesterskapet i 2012 hadde han kanonflyt hele veien. Det endte i fire birdies, en bogey og resten par. 69 slag – som fortsatt er den offisielle banerekorden på Breivikeidet.

Banerekorden kom i første runden under klubbmesterskapet i 2012

Men det er også andre gode tittelsankere i klubben. Beate Karlsen har i alt 10 klubbmesterskap, mens Rune Karlsen og Monica Wara har 5 hver. Bak der igjen følger et lite kobbel med 4: Ragnhild Gustad, Erik Rye, Johan Munch-Ellingsen, Odd Evensen og Magnus Dons Brøndbo.

DEN FØRSTE HOLE-IN-ONE

18-hullsbanen på Breivikeidet ble tatt i bruk høsten 2002 – men forunderlig nok skulle det gå både år og dag før noen klarte å sette en hole-in-one, i alle fall i følge de offisielle registreringene. Inntil en fredagskveld i august 2007, da Stian Bøe slo seg inn i klubbhistorien. På hull 6, den første hole-in-one på banen.

Hole-In-One tavla henger på veggen inne på klubbhuset

Selvfølgelig kom han i avisa.

– Det føltes rart. Man ser ikke hullet fra tee-en, så jeg trodde først ballen var gått langt ut til ei side når jeg ikke så den. Jeg var ganske nervøs da jeg tittet ned i koppen, uttalte han til iTromsø. Dette var også verdens nordligste hole-in-one, på en 18-hullsbane.

– Jeg prøvde faktisk å ringe Guinness rekordbok for å få dem til å registrere dette som en rekord, men fikk avslag. De kunne ikke registrere slike geografisk baserte rekorder, forteller Stian i dag. Han har nøyd seg med denne ene fulltrefferen, så langt.

Ragnhild Gustad derimot, nøyde seg ikke med en. Først satte hun en hole-in-one den 5. august 2015, på hull 12. Bare noen dager senere, den 22., kom den andre. På samme hull. Ganske utrolig – og det er en prestasjon hun er alene om på Breivikeidet.

94 RUNDER PÅ EN SESONG

NB: Når vi er inne på rekorder; den samme Gustad har den uoffisielle bestenotering for flest runder på Breivikeidet i løpet av en sesong. 94 runder i 2013!

Ragnhild Gustads to hole-in-one i 2015 ble sak i avisa Nordlys

Den foreløpig siste registrerte hole-in-one på banen vår kom 1. juli i 2021, da 11-åringen Jens Astrup Holm drivet ballen rett i koppen på hull 6. Godt jobba.

(Et lite sidespor: Vi i redaksjonen har lagt merke til at svært mange hole-in-ones på Breivikeidet kommer i august måned – hele 11 av de 19 som er satt så langt.)

Men det er flere prestasjoner som er verdt å få med seg:

FIRE GOLFERE PÅ FIRE BANER

Som Nord-Norge rundt på 24 timer med Frode Martinsen, Trond Johansen, Stian Bøe og Rolf Harila sommeren 2009.

Et ren stunt for moro skyld – kunne de klare å spille fire av banene her i nord på 24 timer, inkludert kjøringa mellom banene? Først Lofoten, så Harstad, deretter Skjomen og til slutt Breivikeidet. 18 hull på alle baner.

– Vi gjennomførte turen på 22 timer, forteller Rolf Harila. De hadde 20 grader og shortsvær hele veien. Helt til de kom til Breivikeidet. Der var det bare 6-7 grader og nordavind….

Men det kan jo også være godt sommervær her på Breivikeidet. Veldig varmt. Som i juli for noen år siden, da gradestokken bikket 32 grader. Det ble så hett i klubbhuset at daværende daglig leder Rune Karlsen måtte ty til drastiske grep:

– Jeg måtte sende de ansatte hjem etter hvert. Selv tåler jeg ikke is, men det ble så varmt at jeg var nødt til å spise en, fortalte Karlsen til avisa Nordlys den 10. juli 2014.

BRETTSEILER OG SPYDMESTER

Flere av våre golfere har prestert stort også på andre arenaer: Som Ken Moe Carstens.

I sin tid var han en av landets beste brettseilere. Han kom faktisk på pallen under Norgescupen i 1992, og året etter tok han tredjeplassen i nordisk mesterskap.

Ken Moe Carstens var en av landets beste brettseilere, her et oppslag i Nordlys i 2005

Eller Lone Jørgensen, som i 1977 ble dansk mester i spyd, med et kast på 51,94 meter. Det hadde faktisk holdt til pallplass under fjorårets norgesmesterskap for kvinner. Lone gjentok bedriften i det danske mesterskapet i 1980.

Oppslag i bladet Tromsø i juli 2002

Vant gjorde også de to herrer Morten Marienborg og Erik Rye – da de gikk seirende ut av den aller første turneringen på 18-hullsbanen på Breivikeidet, i slutten av juli 2002. Det vil si de vant, men førstepremien gikk til noen andre fordi Rye og Marienborg eide helt feile biler.

Dette var en Auditurnering, og da nytter det ikke å komme kjørende i en BMW og en Nissan. Men historiske, det ble de jo – som de første turneringsvinnerne på banen.

GOLF I FLIP-FLOPS

Golfer Mats Wang hadde på sin side litt feile sko i deler av 2021-sesongen – på golfbanen. Fottøyet vakte i alle fall en viss oppsikt:

Havaianas sandaler. Flip-flops. Et skikkelig kraftig og gjenstridig gnagsår på ene foten utelukket nemlig bruk av vanlige golfsko i lang tid, men Mats ville spille – og måtte finne en nødløsning.

Mats Wang i meget interessant fottøy. Forklaringen var enkel: Gnagsår

– Jeg har vel gått rundt ti runder med Havaianas til nå. Men på den siste runden røk den høyre stroppen etter et nydelig slag med femmerwooden, ler han.

Ellers kan han melde om litt utfordringer med festet, og med mygg og klegg. Etter ei tid var han tilbake i vanlige golfsko igjen.

Visste du for øvrig at Breivikeidet hadde et fantastisk gressteppe på fairwayene og greenene høsten 2005? De var som gulvtepper.

Golfbanen var i fantastisk stand sensommeren 2005, kunne Ernst Myrbakk og andre tromsøgolfere konstatere. Foto: Klubbarkivet

Bjørn Halvor Wikasteen gikk en runde med redaktøren i Norsk Golf, og viste fram banen med stolthet:

– Redaktøren var målløs, og mente da at banen var en av norges beste. Det ble en flott reportasje i Norsk Golf, forteller Bjørn Halvor. For mange står 2005 fram som det store grønne fine året for golfbanen på Breivikeidet.

Så grønt var det nok ikke da fire piloter fra et herværende flyselskap kom inn på klubbhuset for noen år tilbake. De var ferdige med runden sin, og var åpenbart ikke helt fornøyde med baneforholdene. Den ene piloten spurte – på søring:

– Unnskyld, blir det aldri grønt her?

Spørsmålet var rettet til en av våre rolige og avbalanserte lokale golfere, som befant seg i kafeen. Vår mann svarte kort og ganske kjølig:

– Ja, ja, grønt e no bare en farge.

(Av Bengt Nielsen)

Brukernavn Passord