Rockestjernen Alice Cooper sammen med damene - Åse Krane, Gørill Harila og Monica Wara

Da Alice møtte Gørill, Monica og Åse

En indisk prins. En sør-koreansk ambassadør. Og en norsk fotballstjerne i USA.

Joda, verdens nordligste 18-hullsbane har hatt noen celebre gjester opp gjennom årene. Men det er en som står fram som den virkelige stjerna:

Rockelegenden Alice Cooper.

Han dukket opp på golfbanen på Breivikeidet en julidag i 2017. Cooper har i mange år vært en lidenskapelig golfer – helt siden golf ble hans vei ut av alkohol og rus. Han byttet ut en daglig flaske whisky med en runde golf pr dag – og det var åpenbart god medisin. Ikke bare berget han helsa, han ble også en svært god golfer og var scratch-spiller på sitt beste.

«Før var jeg avhengig av sprit og dop, nå er jeg avhengig av golf», sa han i et intervju med  Aftenposten i 2008. Til en amerikansk avis skal han ha sagt:

«Some people turn to God, I turned to golf».

Alice Cooper på Breivikeidet, sammen med sin faste gitarist, Ryan Roxie

Han stod på spilleplanen under Buktafestivalen i 2017 – og det hadde man bitt seg merke i, inne på klubbhuset på Breivikeidet. Daglig leder Bjørn Sønsteby visste at Cooper er en meget ivrig golfspiller – og tok derfor kontakt med ledelsen av Buktafestivalen for å ønske rockestjerna hjertelig velkommen til en golfrunde på Breivikeidet, hvis han ønsket det.

– Så ringte telefonen. Det var en av gutta i bandet hans, som spurte om det var mulighet for at han og Alice Cooper kunne komme og spille, forteller Sønsteby.

Og Alice dukket opp, sammen med sin faste gitarist Ryan Roxie.

PLANEN FUNKA

Tre tromsøgolfere hadde hørt rykter om et mulig rocker-besøk ute på banen. Gørill Harila, Åse Krane og Monica Wara planla en golfrunde på dagtid denne dagen, og hadde sjekket i golfbox når Alice Cooper hadde utgangstid.

– Vi fant raskt ut at vi ville være på hull 17 når han skulle slå ut på hull 1, forteller Monica Wara. Greenen på hull 17 ligger bare 40-50 meter fra utslaget på hull 1.

– Og vi fikk rett. Da vi spilte inn mot greenen, så vi at Cooper og medspilleren gjorde seg klar utenfor klubbhuset. Vi brukte selvsagt svært lang tid på å putte, så lang tid at Alice og hans følge rakk å komme til utslaget på hull 1.

Planen funka.

STOD OG FNISA

– Der stod vi, tre voksne damer og fnisa, og lurte på om vi turte å spørre om å få ta en selfie med ham. Og tøffe som vi er, så gjorde vi det. Han var jo ikke vanskelig å be. Han var en veldig imøtekommende og trivelig kar, forteller Monica.

Alice Cooper og gitaristen gikk ni hull, og det virket som han var fornøyd med runden da han kom inn.

– Han hadde spilt helt ok, forstod jeg. Han fikk selvsagt et diplom fra oss, som bevis for at han hadde spilt på verdens nordligste 18-hullsbane, forteller Bjørn Sønsteby. Som for øvrig ble invitert på konserten.

– Du må se etter meg, sa Alice Cooper.

Alice Cooper og daglig leder Bjørn Sønsteby

KICKEREN FRA FETSUND

Bare to dager før dette kjendisbesøket – hadde en annen USA-stjerne besøkt golfbanen vår. Jan Stenerud, den norske legenden i amerikansk fotball.

Nordmannen som på 1960-tallet reiste fra Fetsund til USA som student, da han fikk et idrettsstipend i skihopp ved Montana State University. Innimellom treningsøktene slappet han av med å sparke ball.

Det vakte oppsikt blant lokale fotballtrenere – Stenerud viste seg som et naturtalent som kicker, ble fanget opp og fikk en fantastisk karriere. Han spilte for Kansas City Chiefs, Green Bay Packers og Minnesota Vikings. I 1991 ble han innlemmet i Pro Football Hall of Fame. Han var en stor stjerne i amerikansk fotball.

Den 19. juli 2017 var han altså på Breivikeidet for å spille golf.

– Jeg snakket med ham etter runden, og han var utrolig hyggelig. Han fortalt jo litt om sin historie, om hvordan han hadde dratt over til USA for å studere, og hvordan han ble oppdaget og fikk en karriere i amerikansk fotball, forteller Bjørn Sønsteby.

I gjesteboka på klubbhuset la Jan Stenerud, Kansas City, igjen følgende hilsen: «Veldig fin dag».

EN INDISK PRINS

Den norske toppgolferen Henrik Bjørnstad har vært her, likeså hopplegendene Bjørn Wirkola og  Bjørn Einar Romøren, og kanskje flere andre kjentfolk som vi ikke har fått tips om.

– Det var en indisk prins på besøk på banen, trolig i 2005, forteller Reidar Vollstad, som var økonomiansvarlig på banen i en periode.

– Prinsen var veldig opptatt av at vi hadde en så fin bane, så langt nord i verden.

En dag i 2011/2012 fikk Bjørn Halvor Wikasteen, som jobbet i klubbhuset, en telefon fra en engelsktalende mann. Det var assistenten til den sør-koreanske ambassadøren i Norge. Ambassadøren ønsket å booke utgangstid og leie køllesett.

En times tid senere stod en taxi utenfor. Ambassadøren var ankommet.

– Assistenten hans ordnet det meste. Han kjøpte også myggspray før runden, og stod og sprayet ambassadøren i fem minutters tid før de gikk ut, erindrer Wikasteen.

– SUPER COURSE

Gjesteboka på klubbhuset forteller at banen har hatt gjester fra nærmest alle verdens hjørner opp gjennom årene. Mange har lagt igjen rene hyllesten av banen vår, i form av hyggelige hilsninger.

«Super course, fantastic views, skriver to fra Belgia. “Wonderful day. Thank you”, hilser en fra Australia. “Superb on the top”, konstaterer to gjester fra Florida i USA.

En fra Narvik golfklubb bet seg merke i noe helt annet – eller ble bitt:

«Utrolig mye fluer og klegg».

Mens to gjester fra Asker golfklubb fant grunn til å videreformidle en noe alternativ observasjon etter sin runde: «Lite sei i fjorden i år.»

(Av Bengt Nielsen)

Brukernavn Passord